./BLOG

Foto bij het blog

Japan maakt defensieve malware

16:09 uur @ 05-05-2019 - directe link - Tags: Defensief, Hackbevoegdheden, Malware

Japan heeft vanaf maart 2020 een collectie malware beschikbaar waarmee het zichzelf kan verdedigen tegen cyberaanvallen.

"De malware moet kunnen binnentreden in computersystemen zodat het een afschrikwekkend effect heeft op potentiƫle aanvallers.". Het Ministerie van Defensie van Japan heeft aangegeven dat dit alleen voor verdediging ingezet gaat worden en niet voor preventieve aanvallen. Ook heeft men aangegeven meer te gaan investeren in maatregelen tegen cybercrime in de komende jaren en dat dit daar een onderdeel van is. Naast het ontwikkelen van malware, zal het aantal medewerkers dat zich bezighoudt met 'cyber' komend jaar van 150 medewerkers doorgroeien naar 220 medewerkers.

Oh, oh, moeten we nu alert zijn?

Heb vooral niet de illusie dat alleen Japan malware heeft om zichzelf te verdedigen of om aanvallen uit te voeren. Verschillende staten zijn in het bezig van software, hardware en informatie over kwetsbaarheden waarmee men aanvallen zou kunnen uitvoeren.

Ons eigen land behoudt zich ook het recht voor om gebruik te maken van zogenoemde zero-day (0day) kwetsbaarheden om 'in het niet publiek toegankelijke deel van het geautomatiseerd werk te komen'. Onze AIVD en MIVD hebben namelijk 'hackbevoegdheden' gekregen door de 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017)' die op 1 mei 2018 van kracht werd.Bronnen